Nie sposób sobie dziś wyobrazić azjatyckiej kuchni bez sojowego sosu.
 Stał się on zresztą tak popularny, że i jest coraz częściej stosowany 
do typowo zachodnich potraw. Sos sojowy jest fermentowany i wytwarzany z
 ziaren soi. 
Sosy się jednak różnią nieco w zależności od tego, z
 którego kraju pochodzą. W chińskiej kuchni jest on gęsty i słony, w 
indonezyjskiej natomiast jest trochę rzadszy i słodki. Najpopularniejszy
 w Europie jest jednak ten japoński - jest zazwyczaj bardzo rzadki i 
dość słony. W Japonii wytwarza się bardzo wiele rodzajów sosu sojowego, 
ale podstawowy to koikuchi shōyu, który przygotowuje się w połowie z ziarna zbóż, a w połowie z ziarna soi. Stosunkowo popularny jest również usukuchi shōyu -
 to słony i jasny sos o dość krótkim czasie dojrzewania. Jest też 
dostępny sos w całości przygotowany z soi, bez domieszek z ziarna - to 
ciemny i intensywny sos tamari.
Na zachodzie sosy sojowe 
kojarzą się przede wszystkim z firmą Kikkoman. Firma ma już stuletnią 
historię i udało jej się zdominować rynek azjatyckich przypraw. Firma 
jest jest też znana ze swoich charakterystycznych buteleczek, które się 
po raz pierwszy pojawiły w latach 60-tych. 
Jakie potrawy zatem 
najlepiej smakują z sosem sojowym? Oczywiście do sushi do których wykorzystujemy wodorosty wakame, ale poza tym to 
też świetna przyprawa do ryb i owoców morza - chociażby do pieczonych 
ryb czy homara. Ale sos pasuje też do bardzo wielu rodzajów mięs, na 
przykład do kurczaków, wieprzowiny oraz gotowanej wołowiny i dziczyzny. Po otwarciu, najlepiej przechowywać sos sojowy w lodówce. 
