Algi japońskie

algi japońskie
Algi japońskie to jeden z podstawowych produktów spożywczych wykorzystywanych w kuchni azjatyckiej. O jego unikatowości świadczy nie tylko specyficzny, niedający porównać się praktycznie z żadną inną rośliną smak, ale również niezwykłe bogactwo witamin i minerałów. Ze względu na wyjątkową zdolność absorbcji tych cennych składników odżywczych, wodorosty nori uważane są za jedne z najzdrowszych roślin na świecie. Z badań wynika, że już 1 łyżeczka suszonych glonów daje organizmowi zastrzyk mikroelementów mogący uzupełnić wcześniejsze niedobory. Algi są pełne białka, a także żelaza, wapnia i jodu oraz witamin A, B, C i E. Zawierają też znaczne ilości fosforu, magnezu, sodu czy cynku. Wszystko to sprawia, że wodorosty nori wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Przypisuje się im m.in. działanie przeciwzapalne, odchudzające, oczyszczające i przeciwnowotworowe. Dodatkowo regulują poziom cholesterolu i wzmacniają odporność. Walory smakowe pozwalają natomiast na ich wszechstronne wykorzystanie w kuchni. Są nieodzownym składnikiem sushi, w którym pod postacią płatów, pozwalają na owijanie nadzienia z ryżu i owoców morza. Powszechnie stosuje się je w diecie wegetariańskiej, w której bogactwem składników odżywczych z powodzeniem zastępują owoce morza. Po wysuszeniu można je niemal bez ograniczeń dodawać do zup, sałatek, kanapek oraz dań bazujących na kaszy, ryżu, gotowanych warzywach.