Algi japońskie to jeden z podstawowych produktów spożywczych
wykorzystywanych w kuchni azjatyckiej. O jego unikatowości świadczy nie
tylko specyficzny, niedający porównać się praktycznie z żadną inną
rośliną smak, ale również niezwykłe bogactwo witamin i minerałów. Ze
względu na wyjątkową zdolność absorbcji tych cennych składników
odżywczych, wodorosty nori uważane są za jedne z najzdrowszych roślin na
świecie. Z badań wynika, że już 1 łyżeczka suszonych glonów daje
organizmowi zastrzyk mikroelementów mogący uzupełnić wcześniejsze
niedobory. Algi są pełne białka, a także żelaza, wapnia i jodu oraz
witamin A, B, C i E. Zawierają też znaczne ilości fosforu, magnezu, sodu
czy cynku. Wszystko to sprawia, że wodorosty nori wykazują szereg
właściwości prozdrowotnych. Przypisuje się im m.in. działanie
przeciwzapalne, odchudzające, oczyszczające i przeciwnowotworowe.
Dodatkowo regulują poziom cholesterolu i wzmacniają odporność. Walory
smakowe pozwalają natomiast na ich wszechstronne wykorzystanie w kuchni.
Są nieodzownym składnikiem sushi, w którym pod postacią płatów,
pozwalają na owijanie nadzienia z ryżu i owoców morza. Powszechnie
stosuje się je w diecie wegetariańskiej, w której bogactwem składników
odżywczych z powodzeniem zastępują owoce morza. Po wysuszeniu można je
niemal bez ograniczeń dodawać do zup, sałatek, kanapek oraz dań
bazujących na kaszy, ryżu, gotowanych warzywach.