Liście nori

liście nori
Jedną z najbardziej znanych i wymienianych jednym tchem obok chińszczyzny czy kałamarnic daniem azjatyckim jest z pewnością sushi. Istnieje ono w wielu różnych odmianach, jednak te najbardziej podstawowe nie mogą istnieć bez liści nori. Są one wyrabiane z jadalnych wodorostów, najczęściej ze szkarłatnic delikatnych. Dzięki swojej niewielkiej grubości liście nori bardzo dobrze nadają się do rolad z sporządzanych z ryżem, surową rybą i azjatyckimi warzywami. Same w sobie stanowią również pożywną i smaczną przekąskę, ponieważ zawierają dużo jodu.
Co w ogóle kryje się pod nazwą nori? Określa się tak w Japonii wszystkie gatunki jadalnych wodorostów. Należą do nich przede wszystkim szkarłatnica delikatna, trzęsidło, chrząstnica, Prasiola japonica i inne. Uzyskuje się z nich nie tylko liście nori, ale też kombu, czyli surowiec kulinarny używany na całym świecie, zawierający dużo skrobii, oraz wakame, inaczej undaria pierzastodzielna, warzywo będące szeroko wykorzystywane w kuchni japońskiej i nie tylko (w Polsce znana pod nazwą wakami). Mnogość zastosowań glonów sprawia, że są one wykorzystywane jako surowiec kulinarny w kuchniach całego świata.
Jak jednak powstaje coś, co dobrze znamy z sushi? Glony, z których później powstaną liście nori, trzeba najpierw zebrać. Później się je suszy, podpieka i czasem też przyprawia. Na koniec należy je sprasować do formy cienkiego arkusza. W takiej postaci liście nori używane są później do zawijania sushi.